Wat moet een ervaren kapper kennen en kunnen? Bespeak zoekt het uit!

Bespeak is vooral bekend van het ontwikkelen van leermiddelen en examens. Maar we doen meer!  Zo nemen we nu bijvoorbeeld de beroepscompetentieprofielen (bcp’s) voor Kapper, Allround kapper en Salonmanager onder de loep. We onderzoeken daarnaast of er aanvullende bcp’s moeten worden ontwikkeld. Dit doen we in opdracht van het Brancheplatform Kappers (BPK) en namens de Koninklijke ANKO, FNV MOOI en CNV Vakmensen.

Wat is eigenlijk een bcp?

In een bcp staat beschreven wat er na ongeveer vier jaar werkervaring van een kapper wordt verwacht. Het geeft weer wat iemand in een bepaalde functie doet en welke vakkennis en vaardigheden hij hiervoor nodig heeft. In een bcp staat dus níet wat iemand moet kennen en kunnen als hij van de opleiding af komt.

Wat is dan het verschil met een kd?

Vanuit het bcp wordt een kwalificatiedossier (kd) ontwikkeld. In een kd staat wat iemand moet kennen en kunnen als hij klaar is met de opleiding. Een kd geeft dus aan welke leerinhouden er in het onderwijs moeten worden aangeboden en geëxamineerd. Als een vaardigheid in het bcp staat, betekent dit niet direct dat deze vaardigheid ook in het onderwijs terug komt. Dit wordt bepaald bij de ontwikkeling van het kd.

Hoe worden de bcp’s ontwikkeld?

We vinden het belangrijk dat de profielen recht doen aan het beroep en worden herkend door de werkenden in de branche. Bij de ontwikkeling werken we daarom nauw samen met verschillende groepen inhoudsdeskundigen. Dit zijn ervaren kappers die enerzijds de input leveren en anderzijds de herziene bcp’s kritisch controleren. Daarnaast worden de bcp’s door middel van een enquête ook nog eens voorgelegd aan de gehele branche. Zo weten we zeker dat we bcp’s afleveren waar de branche achter staat.

Ben jij een kapper met een mening?

We willen zeker weten dat we bcp’s ontwikkelen die passen bij de functies in de branche. We doen daarom eerst een onderzoek naar deze functies. Ben jij een kapper en wil je jouw mening geven over jouw vak? Vul de enquête in via deze link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.