Als zelfstandige schrijven aan de leermiddelen van Bespeak

Misschien wist je al dat je huid uit drie lagen bestaat. De opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Maar wist je ook dat alleen die opperhuid al uit vijf lagen bestaat? En dat terwijl die opperhuid maximaal 0,1 mm dik is. En wist je dan dat er op je huid een heel dun laagje van talg en zweet zit dat een bepaalde zuurgraad heeft wat ziekteverwekkende bacteriën uitschakelt? Na elke douchebeurt duurt het wel 2,5 uur voordat dat laagje (de zuurmantel heet die) hersteld is. Dus mocht je last hebben van wat verminderde weerstand, dan moet je misschien wat minder vaak douchen. Da’s ook nog eens beter voor het milieu!

Tot voor kort wist ik dit allemaal ook niet. Ik wist dat ik poriën heb en dat er ergens talg in je huid zit en zo, maar veel verder ging mijn kennis niet. Totdat ik in het najaar 2018 een vraag kreeg van de onderwijsontwikkelaars van Bespeak. Of ik mee wilde schrijven aan Beauty Level, een methode voor schoonheidsspecialisten.  Natuurlijk wilde ik dat en voordat ik het wist werd ik de wereld ingezogen van de puistjes, de vette, droge of vochtarme huid, doorbloeding, wondgenezingsprocessen, huidafwijkingen etc. Ik had me nooit gerealiseerd dat een schoonheidsspecialist zoveel specifieke kennis in huis moet hebben en weer raakte ik onder de indruk van de complexiteit van het menselijk lichaam. Wat zitten we toch wonderlijk in elkaar! Ik hou er wel van om steeds weer nieuwe kennis op te doen en deze opdracht was een continue zoektocht naar kennis die voor mij in veel gevallen nieuw was. Kortom; inhoudelijk een uitdagende klus!

Maar hoe doe je dat dan, als je er zelf geen verstand van hebt? Gelukkig kon ik als zelfstandige inritsen in een team Bespeakers. Dit team van onderwijskundig ontwikkelaars wordt ondersteund door inhoudsdeskundigen uit het veld en professionals uit andere disciplines (vormgeving, illustratie etc). Iedere ontwikkelaar heeft zijn of haar eigen onderwerpen maar in regelmatig overleg kijkt iedereen met elkaar mee. Dit zorgt ervoor dat je als (externe) auteur niet alleen maar solistisch bezig bent maar werkt aan een teamprestatie. Daarbij heeft het overleg met inhoudsdeskundigen voor mij een bijzondere functie. Omdat ik de vakkennis niet heb, moet ik doorvragen en graven zodat ik het uiteindelijk snap. En pas als ik het snap kan ik het op het gewenste niveau uitleggen. Het grote voordeel van mijn aanvankelijke gebrek aan vakkennis is, dat ik automatisch ‘de vanzelfsprekendheden’ vermijdt en het voor iedereen kan uitleggen.

Uiteindelijk na een lang en intensief traject zie je als team het nieuwe boek en de nieuwe online omgeving steeds tastbaarder worden. Dat is een mooi proces.  In eerste instantie heb je alleen je word-document en weet je ergens wel dat er een mooi vormgegeven boek uitkomt, maar naarmate het proces vordert wordt er steeds meer zichtbaar van het eindresultaat en dat geeft ook de energie om het tot een goed einde te brengen.

En dan ineens is daar de eerste PDF in de vormgeving zoals het gaat worden. Hard werken en soms ploeteren wordt ineens beloond. In veel gevallen blijkt dat wat je voor ogen had qua uitleg en vormgeving ineens te kloppen en heb je een krachtig leermiddel in handen. Leuk dat je als ontwikkelaar ook nog bezig bent om de laatste vormgevingspuntjes op de i te zetten. Als dan uiteindelijk het complete boek op tafel ligt ben je echt trots. Al die teksten die we hebben geschreven, al die plaatjes en foto’s die we erbij hebben gezocht. Het staat er gewoon allemaal in! En duik je in de online omgeving, dan blijkt ook dat gewoon helemaal te lopen. Heel gaaf!

Supermooi om zo bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van jonge mensen die bezig zijn met hun vak en opleiding!

 

www.petermunneke.nl

Peter Munneke