NOT ingezoomd: Growth mindset

Vorige week heeft onze collega Femmy zich een dagje ondergedompeld in de NOT beurs.  Naast het rondlopen op de enorme beursvloer, heeft ze een paar presentaties bijgewoond. Eén van de presentaties die haar het meest is bijgebleven is die over de Growth mindset.

Mindset theorie
Carol Dweck (Professor aan de Stanford-universiteit) heeft op basis van onderzoek een Mindset theorie ontwikkeld waarbij ze twee mindsets onderscheidt: een fixed mindset en een growth mindset. Bij een fixed mindset denk je als persoon dat je intelligentie vastligt, ga je uitdagingen uit de weg en ben je soms hulpeloos. Een growth mindset is juist gericht op leren, wil doorzetten en hard werken. Je bent dan niet bang om te falen maar ziet alles als een leerproces. Het is gelukkig niet zo zwart-wit als het misschien lijkt: de mindset kan situatieafhankelijk zijn. Het goede nieuws is ook dat je je mindset kunt veranderen!

NOG
Het toverwoord in deze theorie is NOG! Een fixed mindset denkt: Ik kan het niet. Ik weet het niet. Het lukt me niet. Het is te moeilijk.
Iemand met een growth mindset voegt daar het woord NOG aan toe. Ik kan het NOG niet. Ik weet het NOG niet. Het lukt me NOG niet. Het is NU NOG te moeilijk.
In plaats van je neer te leggen bij het idee dat iets lastig is, ga je juist doorzetten en wil je leren.

Uit onderzoek blijkt dat een growth mindset een positief effect heeft op leerlingen. Door training in een growth minset kunnen prestaties van leerlingen verbeteren en leren ze meer deep learning skills.

Motivatie en feedback
Wat kunnen we met deze theorie? Als leermiddelenontwikkelaar kunnen we deze theorie naar verschillende ontwerpprincipes vertalen.

  1. Zorg voor nuttige succeservaringen: laat leerlingen succes hebben!
  2. Creëer een risico-vrije leeromgeving: fouten maken mag, het maakt je alleen maar beter.
  3. Geef feedback op het proces (waarover zij controle hebben).

Zoals zoveel wetenschappelijke theorieën is er ook altijd kritiek op een theorie. Zo ook bij deze. Kijk vooral zelf kritisch na en stel je zelf de vraag hoe jij deze theorie in kunt zetten in je werk. En bedenk ook eens: heb ik een fixed of een growth mindset?

Bekijk het filmpje voor meer informatie over deze theorie.

Femmy Messelink