Collega Ciska Berk is al een paar maanden voor twee dagen in de week gedetacheerd aan het werk voor de Belastingdienst. In deze blog vertelt ze wat ze daar doet en hoe het is om als externe bij een andere organisatie te werken.
1. Waar ben je gedetacheerd en wat is je opdracht?
Ik ben voor een half jaar gedetacheerd bij de Belastingdienst. Ik werk samen met de projectleider (van de Belastingdienst) aan de actualiteitencolleges voor 2019. De inhoud van het werk van medewerkers van de Belastingdient is continu aan verandering onderhevig. Dit komt door jurisprudentie en regels en wetten die veranderen of erbij komen. Elk jaar worden de belangrijkste veranderingen geïnventariseerd en daar worden actualiteitencolleges voor gemaakt. Dit zijn leseenheden van ongeveer vijf minuten met soms een mogelijkheid tot verdieping. We maken films, animaties, quizzen, teksten en dit jaar zelfs een lied over de fietsbijtelling.
We werken met 21 inhoudsdeskundigen aan zo’n 35 actualiteitencolleges.
2. Hoe is het om je in korte tijd in te werken in een nieuwe organisatie en opdracht?
Uitdagend wel, vooral in het begin. Wat helpt, is dat het voor mij nu de tweede keer is bij de Belastingdienst is. Het is dus niet helemaal nieuw. De eerste keer kun je wel vergelijken met een nieuwe baan. Allemaal nieuwe mensen en indrukken. Andere cultuur en werkwijzen.
De organisatie is groot en vooral bij deze opdracht heb je met veel nieuwe mensen te maken en met veel verschillende lastige onderwerpen. Maar dat is wat ik het leukste vind als onderwijskundige: je verdiepen in de inhoud en samenwerken met inhoudsdeskundigen en er samen iets goeds van maken. Als je dan gaandeweg de opdracht merkt dat dit lukt en je soms zelfs al een beetje inhoudelijk mee kunt discussiëren dan geeft dat wel echt voldoening. Ik weet nu wat de spoedreparatie fiscale eenheid inhoudt en wat er in 2019 met betrekking tot de sportvrijstelling verandert. En soms zit ik er helemaal naast met een inhoudelijke vraag of opmerking waardoor inhoudsdeskundigen zeggen: ”Dat is dan nou weer jammer.” Grappig toch?!
3. Wat breng jij als externe onderwijskundige?
Als je langer binnen dezelfde organisatie werkt houd je je sneller vast aan hoe het nu eenmaal vaak gaat. Ik heb het dan over werkwijzen met betrekking tot projectmatig werken maar ook op onderwijskundig gebied. Je bent als buitenstaander een frisse wind wat inspirerend kan zijn voor de mensen met wie je samenwerkt. En dit geldt trouwens ook andersom: detachering verbreedt ook mijn blik. Ik zie hoe zij dingen aanpakken en daar leer ik weer van. Bijvoorbeeld het proces van het opzetten van een interview met dergelijke ingewikkelde inhoud. Superinteressant! Door detachering heb ik ook vertrouwen gekregen in mijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen.