23rd century skills: lessen uit Star Trek

Voor Bespeak ging ik naar de ResearchEd conferentie 2018: een conferentie die onderwijsonderzoek en –praktijk met elkaar verbindt. In dit artikel vertel ik over de sessie van Casper Hulshof: waar ging het over en wat kan ik er als onderwijskundige mee?

Voor het onderwerp van deze sessie, Star Trek, ben ik niet de meest geschikte Bespeaker. Collega Gerrit Jan Oudenes is de echte fan. Ik heb zelfs nog nooit een aflevering van de serie gekeken. Het waren dan ook vooral de 23rd century skills waar ik benieuwd naar was. Ik hoopte dat er ergens een koppeling gemaakt zou worden naar de 21st century skills. Hier is nu veel aandacht voor, maar daarbij zijn kritische noten zeker op zijn plaats. Kort door de bocht komt het erop neer dat:

  • wat 21st century skills zijn niet duidelijk en eenduidig is (zowel de inhoud als het aantal);
  • het voor een groot deel om vaardigheden gaat die ook in de 20e en zelfs in de 19e eeuw al noodzakelijk waren.

Je kunt daarom beter speken over toekomstbestendig leren: het leren van de vaardigheden en houdingen die nodig zijn om op een stabiele, bestendige manier te blijven leren in onze snel veranderende wereld. Gezien deze kritische noten was ik benieuwd of er dan wel zoiets bestaat als 23rd century skills. Of zouden dat net zo goed ook 20th of 21st century skills kunnen zijn? Casper Hulshof zette de verschillen naast elkaar op deze sheet:

Hoe serieus moet je deze conclusie nu nemen? De sessie van Casper Hulshof zat in ieder geval gedegen in elkaar, met heel veel linken tussen wetenschap, onderwijs en de serie. Zo veel zelfs, dat iemand in de zaal zich afvroeg hoeveel tijd hij hierin gestoken had. Het antwoord was ‘veel’ en dat geloof ik direct. Stel dus dat de 23rd century er inderdaad zo uitziet als Star Trek laat zien, dan vind ik de conclusie zeker goed onderbouwd. En dat zou dus betekenen dat de conclusies over de verschillen tussen 23rd en 21st hetzelfde zijn als die tussen 21st en 20th of 19th. Het punt is alleen dat je niet in de toekomst kunt kijken en wij de 23rd century niet meer zullen meemaken… Je moet het daarom vooral zien als een presentatie met een knipoog, die voor de echte onderwijsfan én Star Trek-liefhebber absoluut een aanrader is. De moeite van het terugkijken waard: https://youtu.be/VKW2EghYpHo.

Gebruikte bronnen over 21th century skills: