Bespeak werkt al jarenlang samen met de Koninklijke Nederlandse Slagers aan het leerplatform Slagerspassie.nl. Dit platform is een inspiratieomgeving voor de slagersbranche met het doel te inspireren, informeren, verrijken en te verdiepen. Slagerspassie is interactief en gratis toegankelijk voor iedereen die werkt in de slagerijbranche, van medewerker tot ondernemer. De digitale magazines en artikelen bevatten veel foto’s en filmpjes waarin slager-ondernemers en medewerkers hun ervaringen delen. De onderwerpen hebben betrekking op alle facetten van het slagersvak. Van inkoop tot en met verkoop, maar ook interne en externe communicatie, sociale onderwerpen en sturen op cijfers komen aan bod.
Zoals gezegd is Slagerspassie gratis toegankelijk, maar vereist wel een account en daarmee ook een login. Waarom zou je eigenlijk moeten inloggen op een inspiratieplatform? Is het niet beter om deze login te verwijderen, waarmee we Slagerspassie openzetten voor de buitenwereld en een groter bereik creëren? We hebben de voor- en nadelen eens op een rijtje gezet.
Slagerspassie met login
- Optimale rapportagemogelijkheden over medewerkers en ondernemers
- Onderscheid in content voor medewerkers en ondernemers
- Gerichte notificaties voor verschillende rollen of bedrijven
- Voortgangsregistratie
- Berichten plaatsen, foto’s uploaden en liken
Slagerspassie zonder login
- Groter bereik
- Laagdrempelig
- Geen login ‘hassle’ (“wat was mijn wachtwoord ook alweer?”)
- Platform in te zetten als marketinginstrument voor mensen buiten de branche
- Eenvoudig delen van content op social media
Waarom niet het beste van beide? Daar kom ik zo op terug. Eerst neem ik jullie mee in de wondere wereld van techniek en logins.
Waarom login?
Als technisch/functioneel ontwerper bij Bespeak krijg ik veel te maken met de loginfunctionaliteit van een leerplatform. Wij spreken in technische termen dan over authenticatie en autorisatie. Authenticatie is de methode waarbij een identiteit bevestigd wordt, met andere woorden “ben jij bevoegd om toegang te krijgen tot applicatie X”. Na de authenticatie vindt autorisatie plaats. Hiermee gaan we na welke toegangsrechten de gebruiker heeft, met andere woorden “wat mag jij als gebruiker zien/wijzigen in applicatie X”.
Er zijn veel manieren van authenticatie. De meest simpele vorm van authenticatie is ‘single factor authentication’ waarbij slechts 1 manier van authenticatie wordt gebruikt zoals een wachtwoord. Dan heb je 2FA, of ‘Two-factor authenticatie’ waarbij je bijvoorbeeld een extra code vanaf je telefoon moet invullen na het invoeren van je wachtwoord. Ook pinnen is en voorbeeld van 2FA, je hebt zowel de pas nodig als de pincode. De meest geavanceerde manier is ‘Multi factor authentication’ waarbij een systeem kan controleren op; iets wat een gebruiker weet (pincode), iets wat een gebruiker heeft (pinpasje), iets wat een gebruiker is (gezichtsherkenning), iets wat een gebruiker doet (gebruiker is op locatie X, of gebruiker logt in tussen 09.00 – 10.00). En ohja, dan hebben we ook nog de Single Sign On methode waarbij een gebruiker zich op 1 plek ‘authentiseert‘ om verdere toegang te krijgen tot meerdere applicaties of systemen.
Login voor Slagerspassie?
De keuze voor authenticatie gaat altijd samen de mate van beveiliging en de mate van gebruikersvriendelijkheid. Zomaar een uitspraak: “het platform is super streng beveiligd, wat moet ik als gebruiker een hoop moeite doen om in te loggen, laat maar zitten”. Uiteraard, elk platform moet goed beveiligd zijn, maar authenticatie mag zeker niet ten koste gaan van de gebruikerservaring.
Een login kan voor veel mensen een drempel zijn om gebruik te maken van een platform, zeker als dat platform geen verplichtingen heeft. In het geval van Slagerspassie staan inspireren & informeren voorop, je bent niet verplicht als slager om gebruik te maken van Slagerspassie, maar we willen natuurlijk wel zoveel mogelijk slagers aantrekken.
Een gedeeltelijke login voor Slagerspassie heeft uiteindelijk de voorkeur gekregen: Slagerspassie stellen we open aan de ‘buitenwereld’, maar sommige functionaliteiten zijn pas beschikbaar na het inloggen. Denk aan foto’s delen, reacties plaatsen, de training ‘Hygiënisch werken’ maken of het opslaan van voortgang. Daarmee blijven we dicht bij het doel van Slagerspassie, we blijven inspireren en informeren, maar maken dit makkelijker door de toegankelijkheid te vereenvoudigen. En… iedereen kan eens een kijkje nemen in de keuken van het slagersvak. Ben je als bezoeker nieuwsgierig naar meer? Dan maak je een account aan en heb je na het inloggen veel meer content tot je beschikking.
De vernieuwde Slagerspassie homepage is vanaf 20 april voor iedereen beschikbaar! Hier vast een kleine preview: