Weet jij welke melk het meeste schuim geeft; magere, halfvolle of volle melk? Sinds ik daar vandaag een informatieve tekst over schreef weet ik het wel! Je zou misschien niet denken dat ik een onderwijskundige ben. Er wordt vaak gedacht dat een onderwijskundige lesgeeft, maar meestal is dit niet zo. Wat doet een onderwijskundige dan wel? En waarom verdiept een onderwijskundige zich in melk?
Een onderwijskundige is op z’n plek zodra er geleerd moet worden. Bij Bespeak krijgen we bijvoorbeeld veel leervragen over nascholing. Die vraag komt voort uit een leerbehoefte. Zo’n behoefte komt bijvoorbeeld van een school of bedrijf: we willen dat onze medewerkers veiliger leren werken. Het is dan aan de onderwijskundige om veel vragen te stellen. Vragen zoals wie is de doelgroep, wie zijn die medewerkers? Met welke kennis krijgen ze te maken? Welk doel heeft de leeroplossing? Moeten de medewerkers geïnstrueerd of geïnspireerd worden? Met de antwoorden op deze vragen vormen we een passende leeroplossing zodat de lerende op zo’n manier kan leren die bij hem past. Denk bij een leeroplossing bijvoorbeeld aan e-learning, lesboek of een game en aan instructiefilms of infographics.
Die passende leeroplossing vinden is één, bepalen welke kennis geleerd moet worden is het tweede waar de onderwijskundige bij komt kijken. Bij Bespeak hebben we te maken met leervragen vanuit allerlei branches, van de uiterlijke verzorging tot horeca en de doe-het-zelf-branche. Het leuke van onderwijskundige zijn, is dat je leermiddelen maakt over heel uiteenlopende onderwerpen. Ik stel vragen aan inhoudsdeskundigen over onderwerpen waarvan ik nooit had kunnen verzinnen dat ik die zou stellen. ‘Hoe gaat dat vervangen van een tractiebatterij dan precies in z’n werk?’, aan onze klant Sectorinstituut Transport en Logistiek, bijvoorbeeld. Ik wist eerder niet wat een tractiebatterij was, maar je kunt nu gerust bij mij aankloppen voor het antwoord. We vinden bij Bespeak dat we de kennis eigen moeten maken om het goed over te kunnen brengen aan anderen. We zijn in staat om de juiste kennis uit te vragen bij inhoudsdeskundigen en te filteren zodat de kennis in de leeroplossing aansluit bij het niveau van de lerende.
Vragen stellen, dat doen we veel. En dat doen we ook graag. Wat ons bij Bespeak helpt, is dat we nieuwsgierig zijn en een tikje eigenwijs. We zijn nieuwsgierig naar de leervraag, naar de doelgroep en naar kennis en we blijven altijd vragen. Het helpt ons om tot de best passende leeroplossingen te komen. Jij bent misschien nu ook wel nieuwsgierig, naar het antwoord op die eerste vraag. Magere melk geeft het meeste melkschuim. Dat komt omdat de melk veel eiwitten bevat. Het zakt alleen snel weer in, door gebrek aan vet. Het meest stevige melkschuim krijg je daarom van volle melk. Weer wat geleerd vandaag!
Ook nieuwsgierig naar wat een onderwijskundige kan betekenen? Kijk dan eens op onze website en neem gerust contact met ons op of kom een kopje koffie (met magere melk?) drinken.